• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Itališkų Kalėdų akcentai – šeima ir geras maistas

Autorius: Sergejus Tichomirovas
2011-12-25 14:14:00

Itališkų Kalėdų akcentai – šeima ir geras maistas

Kaip gražiausias metų šventes – Šv. Kalėdas – pasitinka savo kulinarinėmis tradicijomis ir karštu būdu garsėjantys italai? Viduržemio jūros regiono restorano „Vapiano“ šefas Tomas Pipiras pasakoja ne tik apie tai, kas puikuojasi ant šios gurmanų tautos stalų, bet ir apie kitas italų kalėdines tradicijas.

Kūčių stalo nebedengia

„Kadangi atskiri regionai su specifiniais papročiais susiformavo gerokai anksčiau nei vieninga Italija, kiekviena valstybės provincija turi skirtingas Kalėdų šventės tradicijas. Vis dėlto du dalykai yra bendri – tai bendravimo ir maisto kultas“, – pabrėžia T. Pipiras.

Pasak „Vapiano“ šefo, ankščiau visuose regionuose per Kūčias buvo nevalia valgyti mėsos, ją pakeisdavo žuvis bei jūros gėrybės. Tačiau šiandien retuose namuose aptiksite padengtą Kūčių vakarienės stalą, nes Šv. Kalėdų išvakarės paprastai neminimos. Paprastai šeimos tik vėlai vakare apsilanko Bernelių mišiose.

Gausūs kalėdiniai pietūs

„Šiandieninė Italija Kūčių nesureikšmina, vakarieniauja įprastai. Tačiau to negalima pasakyti apie kalėdinius pietus. Tai – itin svarbi šventės dalis, nors vientiso valgiaraščio beveik nėra. Svarbiausia, kad pirmąją Šv. Kalėdų dieną kiekviena šeima pietauja kartu, o valgo gausiai, ilgai bei užsigerdami vynu“, – šypsosi „Vapiano“ šefas.

Jis pasakoja, kad pietūs pradedami užkandžiais, po jų eina pirmieji patiekalai, kuriuos papildo vienas ar keli pagrindiniai. Užkandžiaujant neretai valgomos alyvuogių aliejuje marinuotos daržovės, paštetai. Vėliau patiekiama pasta, lazanija, ravioliai ar sultinys su jame plūduriuojančiais tortellini virtinukais. Pastarąjį patiekalą itin mėgsta Bolonijos miesto gyventojai.

„Italijos Šiaurėje pagrindiniu valgiu paprastai tampa paukštiena: perlinės vištos (patarškos), antys. Vidurio valstybėje, ypač Toskanoje, kepama aviena. Kai kur yra įprasta gaminti triušieną ar veršieną“, – vardija T. Pipiras. 

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus