• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kitokie kepiniai Kalėdų stalui

Autorius: Vincentas Sakas
2010-12-21 16:50:00

Kitokie kepiniai Kalėdų stalui
Photos.com

Gardūs kepiniai šventiniam Jūsų stalui. Nudžiuginkite savo artimuosius ir pavaišinkite juos itin skaniais patiekalais.

 

Senovinis žemaitiškas Kalėdų plokštainis
10 kiaušinių,
300 g medaus,
320 g kvietinių miltų (geriausiai Ekstra),
320 g naminės grietinės.
300 g gabalėliais supjaustytų džiovintų slyvų arba vyšnių be kauliukų, arba obuolių,
300 g pakepintų ir sukapotų lazdynų riešutų.
Baltam glajui:
20 g citrinos sulčių,
100 g išsijotos cukraus pudros.


Džiovintų abrikosų, razinų, be odelės migdolų, graikinių riešutų papuošimui.

 

Kiaušinių trynius sutrinti su ištirpintu medumi iki baltumo, supilti grietinę, suberti išsijotus miltus, supjaustytas džiovintas slyvas, pakepintus ir smulkintus lazdynų riešutus ir išmaišyti tešlą. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti į tešlą, sudėti į skardą, išteptą sviestu ir sočiai išbarstytą maltais džiūvėsiais, išlyginti ir kepti 175?C orkaitėje 50 minučių.


Glajui išsijotą cukraus pudrą išplakti su citrinos sultimis, jei per tirštas įmaišyti po pusę šaukštelio citrinos sulčių iki norimos konsistencijos. Glajų užpilti ant plokštainio, papuošti džiovintų abrikosų, razinų, be odelės migdolų, graikinių riešutų ornamentais.


Senovėje žemaičiai ant tų plokštainių glajaus nepildavo, o puošdavo riešutais ir džiovintais vaisiais, pamirkę į baltymą, kad geriau laikytųsi.

 

Vincento kalėdinis spanguolių pyragas
6 kiaušinių,
400 g spanguolių kisieliaus miltelių, geriausiai tiktų „Klingų“, nes ten yra ne cheminiai, o augaliniai spalvikliai,
200 g kepimo margarino,
200 g kvietinių Ekstra miltų,
10 g kepimo miltelių,
Glajui:
75 g grietinės,
100 g cukraus,
50 g spanguolių kisieliaus miltelių,

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus