• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Neapolietiškas „gato’ di patate“

Autorius: balsas.lt
2009-12-30 13:00:00

Neapolietiškas „gato’ di patate“
cookaround.com nuotr.

Lietuvio gomuriui ypač savas neapolietiškasis “gato”. Neapoliečiai jį aiškiai nusižiūrėjo nuo prancūzų, besididžiuojančių ir mėgstančių gardžiuotis savuoju “gratin dauphinois”, t.y. bulvėmis, keptomis orkaitėje su lydytu sviestu arba pienu, grietinėle ir tarkuotu sūriu.  

Neapolietiškas “gato” paprastesnis, nes nereikia terliotis su plonyčiais bulvių skridinėliais, galima apsieiti be grietinėlės. Bulvių kiekis maždaug tas pats - 1,5 kg. Kiti ingredientai: tarkuotas “Parmos” arba “Džiugo” sūris, 100 g sviesto, kubiukais supjaustyto virto kumpio arba kokios nors karšto rūkymo mėsytės gabalėlis, du trys kiaušiniai, apie 100 g gerai besilydančio sūrio arba “Mozzarella”, artipilnė stiklinė pieno, smulkiai sukapotų petražolių (jei turite) ir šaukštas tarkuotų džiūvėsėlių.  

Galite įdėti ir kitų  priedų - alyvuogių, pakepintos šoninės, pakepintų porų ir pan. Viena mano pažįstama pasakojo, kad jos bičiuliai italai mėgino iškvosti vieną Kaprio šeimininkę, kaip jai pasiseka pagaminti tokį skanų “gato”. Atsakymas buvo labai paprastas: “Pi? ci metti, pi? ci trovi” - “Kuo daugiau įdėsi, tuo daugiau rasi”. Žinoma, tai patarimas žmonėms, kurie aiškiai žino, ko nori. Tačiau grįžkime prie mūsų recepto.  

Nuplautas bulves išvirkite, palaukite, kol jos pravės ir nulupkite. Galite suminkyti šakute arba sugrūsti grūstuvu, kurį naudojate bulvių košei, bet geriausiai permalkite mėsmale. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių masę su tarkuotu sūriu, plaktais kiaušiniais (galite atskirti trynius nuo baltymų ir plakti juos atskirai, kad apkepas būtų puresnis; tuo atveju plaktus baltymus sudėkite pačioje pabaigoje, kai masė jau bus gerai išmaišyta), kiek pravėsintu lydytu sviestu, kumpiu, prieskoniais. Pieno pilkite tiek, kad masė taptų gana vientisa, minkšta, bet ne per skysta. Kepimo indą ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais ir sudėję maždaug pusę apkepo masės perklokite riekelėmis supjaustytu besilydančiu sūriu arba “Mozzarella”. Sudėkite likusią masę ir sudrėkintu šaukštu išlyginkite apkepo viršų. Pabarstykite jį džiūvėsėliais ir uždėkite ant viršaus kelis sviesto kąsnelius. Kepkite, kol apkepas pradės rausti. Patiekite valgytojams su visu kepimo indu.
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus