• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Šitake - grybai, augantys ant rąstų

Autorius: Lietuvos Sveikata
2010-08-30 13:00:00

Šitake - grybai, augantys ant rąstų
Jupiterimages.com
Šitake grybai Kinijoje auginami ant specialių medžių daugiau kaip tūkstantį metų. Žinoma, kad Minų dinastijos laikais (1368-1644) šie grybai buvo naudojami ne tik maistui, bet ir gydymui. Ant medžių kamienų augantis grybas Japonijoje vadinamas miegančio Budos grybu. Gurmanai jį vadina išskirtiniu delikatesu.

Senovės gydytojai teigė, kad šitake grybai padeda sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, valo kraują, teigiamai veikia potenciją, skatina gyvybingumą, netgi pratęsia jaunystę.
 
Šių laikų mokslo tyrėjai taip pat negaili komplimentų minėtiems grybams. Jie - labai vertingų medžiagų šaltinis, turintis aštuonias aminorūgštis, ergosterolo, proteino, vitamino B6. Šitake grybai minimi kaip priemonė prieš vėžį, padidėjusį cholesterino kiekį, hepatitą B, trombų susidarymą, taip pat AIDS. Dėl maistinių medžiagų šiuos grybus vertina ir vegetarai, kuriems jie yra gera galimybė gauti reikalingo proteino.
Kulinarijoje dažniausiai naudojamos grybų kepurėlės, nes kotai jų esti kieti. Kuo grybas didesnis, tuo jis skanesnis.
Jei gamindami patiekalą naudosite džiovintus grybus, juos būtina pamirkyti 2-3 valandas šiltame vandenyje, o geriausia - per naktį. Jeigu laiko visai neturite, 45 minutes grybus pamerkite į vandenį prieš tai pabarstę juos cukrumi. Prieš pjaustant grybus, juos atsargiai nusausinkite.

Azijoje šitake grybai kulinarų vertinami dar ir todėl, kad jie neužgožia kitų patiekalo ingredientų skonio. Šių grybų dedama į mėsos daržovių ragu, salotas, makaronų sriubas, jie kepami ir ant grotelių. Šitake aromatas paįvairins kiaušinienės, virtinukų ar keptų bulvių skonį.

Kepti kiaušiniai su šitake grybais
Reikės:
- 2 skiltelių česnako,
- rafinuoto aliejaus,
- 1 šaukšto sezamo aliejaus,
- 150 g šitake grybų,
- sojos padažo,
- pundelio šviežių arba marinuotų šparagų
- po 2 saujas ankštinių pupelių (gali būti konservuotos) ir žaliųjų žirnelių (gali būti šaldyti),
- svogūnų laiškų,
- druskos, pipirų,
- 4 kiaušinių.
 
Gerai įkaitinkite sezamo aliejų ir šaukštą rafinuoto aliejaus, po to nuolat maišydami apkepkite šitake grybus ir česnaką. Įpilkite šaukštą sojos padažo ir ant stiprios ugnies maišydami kepkite, kol išgaruos nuo grybų atsiradęs skystis. Po to sudėkite likusias daržoves ir pakepkite dar apie 45 sekundes. Apšlakstykite viską dar kartą sojos padažu. Sudėkite keptas daržoves į pašildytas lėkštes, ant jų uždėkite po keptą kiaušinį.

Šis patiekalas puikiai tinka pusryčių stalui.
Gero apetito!
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus