• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

8 Naujųjų patiekalai sėkmei

Autorius: parengė L.Mureikaitė
2010-12-30 15:37:00

Planuojant Naujųjų Metų stalą šampanas ir balta mišrainė – neišvengiama būtinybė, duoklė tradicijoms ir namiškių skrandžiui. Tačiau dauguma tautų turi ne tik savo tradicinius, bet ir laimę, sėkmę nešančius patiekalus. Gal pasikvieskite sėkmę ir į savo namus įtraukdami ką nors iš stebuklingojo meniu?

1.    Žiedo formos kepiniai



Žiedo formos keksai, pyragai, sausainiai ir kiti kepiniai simbolizuoja gerovę ir sėkmę visus ateinančius metus. Graikai tuo tiki ir kepa savo tradicinę jasilopitą su sidabriniu pinigu viduje, meksikiečiai sėkmę kviečiasi ant stalo padėję „rosca de reyes“, saldžią žiedo formos duoną su džiovintais vaisiais.

2.    Koldūnai



Koldūnai savo forma šiek tiek primena Kinijoje kadaise naudotus auksinius pinigus, taigi ir jų valgymas pasitinkant naujuosius metus siejamas su skalsių, sočių ir turtingų metų viltimi. Jei gaminsite koldūnus namuose, nepamirškite ir kito prietaro: visi šeimos nariai turi atsiprašyti vienas kito ir atleisti senųjų metų nuoskaudas iki išvirs koldūnai. Jei to nesuspės padaryti – juos pasiglemš piktosios jėgos.

3.    Žuvis



Ten pat, Kinijoje, garuose troškinta žuvis simbolizuoja ilgą ir sveiką gyvenimą. Sėkmę taip pat neša austrės ir krevetės. Lenkijoje yra paprotys vidurnaktį ant stalo padėti rūkytą silkę, Italijoje į daugumos šventinių patiekalų sudėtį įeina ir džiovintos sūdytos menkės, Vokietijoje Naujieji sunkiai įsivaizduojami be karpio. Beje, vokiečiai nepamiršta nusilupti ir į piniginę įsidėti po keletą naujametinio karpio žvynų – tikima, kad tai apsaugo nuo piniginės tuštėjimo visus metus!

4.    Vynuogės



Ispanijoje Naujieji metai reiškia vieną dalyką: daug daug daug vynuogių! Pusiaunaktį kiekvienas pradeda ryti vynuogių uogas, vieną po kitos, kol skaičiuojama 12 laikrodžio dūžių. Sakoma, kad jei iki dvylikto dūžio spėsite praryti visas 12 – visus metus lydės sėkmė. Šis paprotys taip pat gyvuoja ir Portugalijoje, Kuboje, Venesueloje bei daugelyje kitų šalių.

5.    Žalumynai



Žalios lapinės daržovės ir prieskoniai tiek savo spalva, tiek forma šiek tiek primena pinigus, taigi ir per Naujuosius jie neišvengiamai siejami su finansine gerove. Pinigingų metų vokiečiai sau linki prie šventinio stalo kirsdami tradicinius raugintus kopūstus, danai – cukrumi ir cinamonu pagardintus kopūstus arba apkeptus lapinius kopūstus.

6.    Pupos



Kai kuriose šalyse tikima, kad ateinančiais metais turtus lems pupos, pupelės, lęšiai ir kitos ankštinės daržovės. Jos mažos ir apvalios tarsi monetos. Be to, jos valgomos tik gerai išvirtos – o tai reiškia turtų kaupimą, augimą. Todėl Italijoje tuoj po vidurnakčio patiekiama žaliųjų lęšių su kiaulienos dešrelėmis, o Brazilijoje pirmasis naujais metais suvalgytas patiekalas turi būtų lęšių sriuba.

7.    Kiauliena



Riebi kiaulienos mėsa simbolizuoja turtus ir gerovę. Be to, kiaulės, imdamos maistą, stumia jį knysle į priekį, kas simbolizuoja judėjimą pirmyn ir progresą (palyginimui, kalakutai ir vištos maistą snapu braukia atgal, link savęs). Paršiukas – vienas populiariausių patiekalų pasitinkant Naujuosius Rusijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Portugalijoje, vokiečiai didžiuojasi savo kiaulienos dešrelėmis, o švedai – patiekalais su kiaulės koja.

8.    Ilgi makaronai



Japonijoje vienas populiariausių valgių – soba, pilno grūdo makaronai. Tai būtinas pusiaunakčio patiekalas pasitinkant naujuosius. Japonai dar juos vadina „toši-koši“ (kas reiškia „iš vienų metų į kitus“) soba. Tokie į spagečius panašūs makaronai simbolizuoja ilgą ir laimingą gyvenimą – kodėl gi jo nepalinkėjus sau ir artimiesiems per naujuosius?

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus