• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Ant grotelių irgi galima gaminti sveiką maistą

Autorius: Lietuvos Sveikata
2011-07-26 13:50:00

Ant grotelių irgi galima gaminti sveiką maistą
123rf.com

Joks dietologas nepavadins šašlyko sveiku maistu. Tačiau kokia gi iškyla ar savaitgalis sodyboje be kvapaus šio patiekalo dūmo? Sveikos mitybos šalininkai pateikia keletą patarimų, kad ant laužo kepami patiekalai būtų sveiki ir lengvai virškinami.

Neriebi mėsa ir žuvis
 Jeigu norite, kad ant grotelių kepamas patiekalai būtų nekaloringas ir lengvai virškinamas, gaminkite juos iš neriebios mėsos, nenaudokite prieskonių. Dietiniai patiekalai gaminami iš ėrienos, neriebios kiaulienos, vištienos arba kalakutienos filė. Griliui puikiai tinka neriebūs jautienos kotletai. Greičiausiai ant grilio galima pagaminti žuvį. Ypač skanūs ir lengvai virškinami yra krevečių ir daržovių šašlykai.

Neriebi mėsa ir žuvis
 Jeigu norite, kad ant grotelių kepamas patiekalai būtų nekaloringas ir lengvai virškinamas, gaminkite juos iš neriebios mėsos, nenaudokite prieskonių. Dietiniai patiekalai gaminami iš ėrienos, neriebios kiaulienos, vištienos arba kalakutienos filė. Griliui puikiai tinka neriebūs jautienos kotletai. Greičiausiai ant grilio galima pagaminti žuvį. Ypač skanūs ir lengvai virškinami yra krevečių ir daržovių šašlykai.

Lengvi marinatai ir padažai
 Nekaloringi marinatai gaminami iš vandens, sulčių ir kefyro, o štai acto reikia vengti. Sūdyti ir gardinti pipirais geriausia jau iškepusią mėsą ar žuvį. O galima patiekalą gardinti padažu, pagamintu iš varškės, jogurto arba grietinės. Galite pasigaminti indonezietiškąjį salsos padažą: paimkite ananaso, mango, raudonojo svogūno, paprikos. Trintuve viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir žaliųjų citrinų sultimis. Toks padažas puikiai tinka ir prie mėsos, ir prie žuvies, be to, yra nekaloringas.

 Grybai taip pat tinka
 Grybus galima ne tik pakaitomis su mėsa mauti ant iešmo. Juos galite pabandyti iškepti ant grotelių. Tam reikia didelių šampinjonų galvų be kotų. Į grybo galvutę, kurią galite aptepti garstyčiomis, įdėkite česnako, užpilkite trupučiuką aliejaus, pridėkite smulkintų žalumynų. Kepti tokius grybus reikia apie 5-7 minutes. Ragaukite šį patiekalą be druskos. Jis ir taip aromatingas bei skanus.

Vaisiai ir daržovės
 Ant grotelių galima gaminti įvairias daržoves - cukinijas, pupeles, kininį kopūstą. Beje, daržoves galima derinti su sūriu. Cukiniją arba baklažaną supjaustykite plonais griežinėliais, kuriuos pamerkite į vandenį, kol suminkštės. Po to ant griežinėlio dėkite sūrio gabaliuką, susukite jį ir sutvirtinkite pagaliuku. Kepkite iš abiejų pusių. Ant grotelių galima pagaminti lengvų desertų iš vaisių. Tam tinka bananai, ananasai, melionai, obuoliai, kriaušės ir kt. Galima kepti ir braškes (tik nelabai minkštas). Vaisiams pagardinti juos galite aplieti sirupu, likeriu arba romu.

 Jeigu mėgstate eksperimentuoti, ant grotelių keptus vaisius sumaišykite su žaliais salotų lapais - išeis neįprastos, tačiau skanios salotos.
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus