• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Apie kavą  1 

Autorius: Diana Šimanskytė
2010-08-11 09:00:00

Apie kavą
freepixels.com nuotr.

Šiame straipsnyje rasite garsaus prancūzų intelektualo ir gastronomo, Žano Brija-Savareno (Jean Brillat-Savarin) straipsnį apie kavą, jos kilmę ir ištakas, paruošimo būdus ir poveikį žmogaus organizmui.

Pats tekstas yra parašytas XIX a. pradžioje, kas atsispindi ir stilistikoje. Jo knyga “Skonio fiziologija” neseniai išleista ir Lietuvoje, kur galite rasti ir daugiau patarimų kulinarijos ir gastronomijos klausimais.

Kavos kilmė

Pirmasis kavamedis rastas Arabijoje ir nors šis medelis patyrė daugybė persodinimų, geriausia kava ir dabar atkeliauja iš ten. Senas padavimas teigia, jog kavą atrado vienas piemuo, pastebėjęs, kad jo banda itin pagyvėja ir būna linksma, kai tik paėda kavamedžio uogų.

Kiek bebūtų teisinga ši istorija, atradimo garbė tik pusiau priklauso pastabiam ožkaganiui. Likusi garbės dalis neginčijamai tenka tam, kas susiprato paskrudinti kavos pupeles. Iš tikrųjų, žalios kavos nuoviras yra bevertis gėrimas. Tačiau ją deginant atsiranda aromatas ir susidaro aliejus, kurie yra būdingi tokiai kavai, kokią mes geriame.

Turkai, mūsų mokytojai šioje srityje, nenaudoja malūnėlio kavai smulkinti. Jie ją sutrina grūstuvėse su mediniais grūstuvais. Ir kai šie įrankiai jau yra ilgą laiką naudoti tokiam darbui, jie tampa vertingi ir parduodami labai brangiai.

Aš turėjau daugelį priežasčių patikrinti, ar rezultatai nors kiek skiriasi ir kuris šių metodų yra geresnis.

Todėl rūpestingai paskrudinau vieną svarą geros mokos ir padalijau į dvi lygias dalis; paskui viena buvo sumalta, o kita sutrinta, kaip tą daro turkai. Paruošiau kavos iš abiejų miltelių. Atsvėriau kiekvienos po lygiai ir užpyliau tokiu pat kiekiu verdančio vandens, viską darydamas absoliučiai vienodai.

Paragavau tos kavos ir daviau degustuoti įtakingiems asmenims. Nuomonė buvo vieninga: iš grūstų miltelių pagaminta kava akivaizdžiai pranašesnė už gautąją iš maltų miltelių. Kiekvienas gali pakartoti šį bandymą ir įsitikinti grūstų miltelių pranašumu.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Bumsi
2010-08-21 11:47:23
Bet pati skaniausia ir geriausia yra Bravissimo kava