• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Apie lietuviškus kukulius  1 

Autorius: Vincentas Sakas
2011-03-29 13:00:00

Apie lietuviškus kukulius
123rf.com

Nuo senų senovės, kai tik mūsų protėviai išmoko gaminti miltus, mityboje buvo išmokta gaminti ir kukulius, kuriuos virdavo vandenyje, dėdavo į sriubas arba troškinius. Dar vėliau kukulius lietuviai pradėjo garinti, netgi virtus arba garintus kepti arba skrudinti riebaluose.


Kukuliai yra lengvai ir greitai pagaminami iš įvairiausių miltų: grikinių, kvietinių, miežinių, ruginių, kukurūzinių, sojinių, ryžinių, pupinių, žirninių ir pan. Juos galima gaminti iš įvairių tešlų: duonos, ragaišio, bandos, pyrago. Duoną lietuviai kepdavo iš viso grūdo rupiai maltų ruginių miltų su duonos raugu, bandas (sovietiniais laikais bandas pradėjo vadinti balta duona arba batonais) iš viso grūdo rupiai maltų kviečių su bandos raugu, bandeles – iš kvietinių miltų su raugu, ragaišius - iš viso grūdo rupiai maltų miežių su raugu, o tikrus pyragus iš kvietinių miltų su raugu, o saldindavo medumi. Kaip matote autentiškuose lietuviškose kepiniuose negali būti mielių, kepimo miltelių, cukraus, salyklo ir kitų priedų. Kalbant tiesą šiandien maisto prekių parduotuvėse tikros duonos nė su žiburiu nerasite, nes visos Lietuvos kepyklos, išskyrus vieną kitą entuziastą ar ūkininką, kepa tik duonos, bandų, bandelių, ragaišių ir pyragų surogatus, - tai matyti iš kepinių surogatų etiketėse išvardintų ingredientų.


Kukulius galima gaminti iš įvairių košių: įvairių kruopų, daržovių, pupų, žirnių, galima  patiekti su įvairių įvairiausiais padažais ir pavilgais.


Autentiškas Lietuvos kulinarinio paveldo kukulis yra gaminamas iš miltinės tešlos (gali būti su įvairiais priedais, bet be įdaro. Su uogų įdarais atsirado Lietuvių aukštojoje virtuvėje) įvairaus dydžio (nuo kiaušinio iki riešuto) rutuliukai, kurie išverdami arba garinami.


 Kukuliai gali būti valgomi vieni su įvairiais padažais ir pavilgais, gali būti dedami į sriubas, troškinius, gali būti vartojami kaip garnyras prie žvėrienos, mėsos, paukštienos, žuvienos ar daržovių patiekalų.

2 psl.
Puslapis 1 iš 4Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Justas
2011-03-29 17:51:19
Sveiki, galbūt domina investicijos, kurios ne iš piršto laužtos? Siūlau prisijungti prie tarptautinės, verslo, labdaros ir finansų korporacijos, kuri vykdo tarptautinį projektą ir suteikia jos dalyviams aukščiausios rūšies paslaugas švietimo ir verslo srityse, įvairiose inovacinėse programose ir sudaro puikią galimybę užsidirbti kiekvienam prisijungusiam žmogui. Korporacija įsteigta Amerijokje ir veikia pagal visus galiojančios tos valstybės įstatymus, galima patikrinti betkuriame kompanijų registre, viskas pilnai užregistruota ir patikrinta. Galima pamatyti kompanijos sertifikatus ir gauti visa informaciją apie jos įkūrėjus. Plačiau informacijos galima rasti mano tinklaraštyje ----> http://asterijos-klubas.blogspot.com/ Dėmesio, jei kils kokių nors klausimų, būtinai kreipkitės į mane, viska paaiškiinsiu. Prisijungusius prie šio projekto įtraukiu iškart i publikuotą chatą, kuriame jau daugiau kaip 200 lietuvių, bendrauja ir padeda bei suteikia informacija apie šią kompaniją ir jos veiklą. Parašykit man i e-mail bachuriukz@gmail.com