• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Apie padažus (II dalis)

Autorius: Akvilina Vaičiūnienė
2010-10-31 08:00:00

Prancūziškos virtuvės kaloritas

Šiuo metu prancūzų virtuvėje yra daugiau kaip trys tūkstančiai padažų ir be daugelio jų negali išsiversti, nes jie kaip tik jie ir sudaro prancūzų kulinarijos savitumą, suteikia jai nepakartojamą charakterį bei kaloritą. Dauguma prancūziškų padažų yra pasidarę tarptautiniai.

Dėl viso to atsirado kiek pasipūtėliška prancūzų pažiūra į kitų tautų kulinarijos įpročius. Dar Volteras kandžiai yra sakęs, jog anglai turi 24 religines sektas, bet tik vieną padažą. Tuo jis norėjo pabrėžti, kokia primityvi anglų virtuvė.

Suprantama, padažai nėra kriterijus, pagal kurį vertinamas kulinarijos lygis, nes tikrasis to lygio rodiklis yra maisto žaliavos dorojimo ir gardinimo technologinių priemonių gausa, o padažų panaudojimas - tik viena iš tų priemonių. Ir vis dėlto meistriškas jų gaminimas ir naudojimas virtuvę padaro gerokai turtingesnę.

Pirma, padažai valgius labai puošia, gerina jų konsistenciją, skonį ir aromatą. Antra, jie padeda įvairinti patiekalų, gaminamų iš tos pačios žaliavos, asortimentą. Iš tikrųjų patiekalai iš tos pačios virtos žuvies ar mėsos, patiekti su skirtingais padažais, bus skirtingo skonio.

Ir trečia, naudojant padažus bei prieskonius galima lengviau ir sparčiau pagaminti įvairiausius patiekalus iš tų pačių medžiagų.

Svarbi išlyga

Dabar pats metas padaryti vieną svarbią išlygą. Nepainiokime padažų su tais pavilgais, kurie kartais patiekiami valgyklose ir apie kuriuos pasakoma: "Prašyčiau man be padažo." Perkepusių miltų, riebalų ir sūraus sultinio mišinys be jokių prieskonių ir augalinių pagardų diskredituoja padažus.

Toks mišinys ne tik nepaįvairina, bet net dar labiau suvienodina visus patiekalus, negana to, nuo jo ima graužti rėmuo. Jam visiškai pagrįstai galima pritaikyti korsikiečių posakį apie prastą maistą: "Jei neapsinuodysi, tai bent tuktelėsi."

3 psl.
BuvęsPuslapis 2 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus