• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Apie prieskonius (II dalis)

Autorius: Akvilina Vaičiūnienė
2011-01-04 14:00:00

Apie prieskonius (II dalis)
Photos.com

Praeitoje dalyje trumpai apžvelgėme pagrindinę informaciją apie prieskonius, tame tarpe ir jo pavadinimų kilmę ir reikšmę. Šioje dalyje apžvelgsime kuom prieskoniai skiriasi nuo pagardų ir kvapiųjų medžiagų. Taip pat pateiksime informacijos apie prieskonių gydomąsias savybes.

Prieskonių skirtumai

Ar prieštaringi visi šie prieskonių vertinimai? Žinoma, ne. Kiekviena tauta pabrėždavo tas prieskonių savybes, kurios atrodė jai įdomesnės. Tai dažnai priklausydavo nuo konkrečių istorinių salygų, nuo to, kokius prieskonius ji vartojo. Beveik visos tautos pažymi būdingą prieskoniams aromatą ir nevienodą aitrumą (kartais neteisingai vadinamą aštrumu).

Skonis nėra pačių prieskonių savybė, jis atsiranda tik derinant juos su pagrindiniu maistu. Štai kodėl Rytų tautos, turinčios seną prieskonių vartojimo kultūrą, niekada nepainioja skonio su būdingu prieskoniams, kitaip nei pagardams ir kvapiosioms medžiagoms, aštrumu.

Pagardai suteiia maistui tik tam tikrą skonį: sūrų, rūgštų, saldų, kartų ir jų derinius - rūgščiai saldų, karčiai sūrų ir t. t. Kvapiosios medžiagos gali suteikti maistui tik aromatą, pavyzdžiui, rožės, kakava, kvapioji kananga, jazminas.
 Prieskoniai suteikia aromatą kartu su būdingu prieskoniu, pastebimu tik maiste, ypač kaitinant jį. Šis derinys ir sukuria savotišką, šiek tiek sunkoką, vadinamąjį aitrų aromatą. Daugeliu atvejų burnoje jaučiamas lengvas deginimas.

Kas dar skiria prieskonius nuo pagardų ir kitų medžiagų, kuriomis gardinamas maistas, kokia yra prieskonių esmė?

Iki šiol kalbėjome apie savybes, nustatomas organoleptiškai, t.y. apie skirtumus, daugmaž suvokiamus subjektyviai mūsų pojūčių organais. Tačiau yra ir objektyvių požymių, skiriančių prieskonius nuo pagardų ir kvapiųjų medžiagų.

Prieskoniai vartojami mažesniais kiekiais negu pagardai, taip pat jie negali būti savarankiškais patiekalais, kaip, tarkime, pomidorų pasta arba paprika, kurias galima valgyti su duona. Prieskoniai - tik priedai, būtini suteikiant maistui tam tikrą akcentą (kartais lemiamą).

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus