• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Folija, „rankovė“ ar pergamentas – kas geriau

Autorius: Lietuvos Sveikata
2012-01-13 13:10:00

Folija, „rankovė“ ar pergamentas – kas geriau
123rf.com

Reta šių dienų šeimininkė kepdama mėsą, žuvį ar daržoves nenaudoja aliuminio folijos, specialių kepimo „rankovių“ ar popieriaus. Kiekvienas šių „pagalbininkų“ turi savų pliusų ir minusų. Svarbiausia – tinkamai pasirinkti.

Kad „rankovė“ nebūtų per trumpa

„Rankovė“ – tinkamas pasirinkimas toms šeimininkėms, kurios ne itin moka gaminti arba nemėgsta to daryti. Ji gaminama iš specialaus maistinio plastiko ir išlaiko nuo +200º С iki +230º С temperatūros (tai turėtų būti nurodoma ant pakuotės). Prieš dedant į orkaitę, „rankovę“ reikia keliose vietose pradurti dantų krapštuku, kad plastikas nesilydytų ir nesprogtų. Būtent dėl to „rankovėje“ patiekalų nereikėtų kepti ant grilio. O štai orkaitėje „rankovėje“ iškepta mėsa bus sultinga ir minkšta, net ir be papildomų riebalų. Be to, „rankovės“ hermetiškumas leidžia kepant naudoti marinatus, vyną ir kitokius skysčius, kurie suteikia patiekalui išskirtinį aromatą.

Dar vienas „rankovės“ pliusas – produktai joje gaminami daug trumpesnį laiką. Jeigu, pavyzdžiui, didelis avienos gabalas orkaitėje kepa apie 3 valandas, „rankovėje“ jam užteks ir 1-1,5 val.

Kepimo folijai karštis nebaisus

Skirtingai nei „rankovę“, kepimo foliją reikia būtinai sutepti aliejumi, priešingu atveju, produktai prie jos prilips. Be to, nerekomenduojama, kad ją veiktų rūgštys, pavyzdžiui, actas, vynas bei skysti marinatai. Pagrindinis kepimo folijos privalumas tas, kad ji išlaiko labai aukštą temperatūrą – iki +600º С. Todėl joje suvyniotas net ir kietas daržoves, mėsą bei žuvį galima kepti įkaitusiose anglyse bei ant grilio. Pasak virtuvės šefų, geriau rinktis ne storą, bet ploną, tačiau tvirtą foliją.

 Pergamentas – ekologiškiems kepiniams

 Ekologijos idėjoms pritariančios šeimininkės, kurios nenaudoja plastikinių „rankovių“ ar aliuminio folijos, renkasi kepimo popierių, t.y. pergamentą. Jame taip pat galima kepti įvairius produktus. Tiesa, geriau rinktis kepimo popierių, padengtą silikonu, mat pro tokį neišbėga sultys, jis neprilimpa prie produkto. Silikonas gaunamas iš gamtos - smėlio, kvarco ar akmens, ir yra pats efektyviausias ir draugiškiausias aplinkai nelimpantis paviršius.

Profesionalūs virėjai itin vertina pergamentą ir teigia, kad jame pagaminti patiekalai būna sultingesni, švelnesnio ir natūralesnio skonio. Ypač popierius tinka žuviai kepti.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus