• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Grybai: kokie pavojai ir nauda?  1 

2008-09-16 00:00:00

Grybai: kokie pavojai ir nauda?
"Gamma" nuotr.

Lietingi rudeniniai orai pranašauja didelį grybų derlių, todėl verta pasidomėti, kuo jie mūsų organizmui gali būti naudingi ir kodėl kartais reikėtų atsargiau mėgautis skaniais naminiais jų patiekalais. Ar jums niekada nekilo klausimas, kodėl tarp vakariečių grybavimas nėra labai populiarus pomėgis ir jie rečiau smaguriauja šiomis rudenio gėrybėmis?


Grybai – gamtos švarintojai

Grybai iš gamtos sugeria visas kenksmingas medžiagas, radiaciją, todėl jie yra vadinami gamtos švarintojais. Kartais net ir kruopščiai apdorotuose grybuose lieka sunkiųjų metalų, kurie gaminant maistą neišnyksta.

Grybų maistinė vertė priklauso nuo jų cheminės sudėties ir atitinkamų elementų santykio, o tam įtakos turi vieta, kurioje grybas auga, klimatas ir kiti veiksniai. Grybai turi daug vandens (84-95%) ir nemažai blogai ar visai neįsisavinamų medžiagų – pavyzdžiui, chitino.

Nepatariama rinkti peraugusių grybų. Dažniausiai tokie grybai būna jau seni, todėl ypač juose atsiranda daug maistui netinkamų medžiagų, tokių kaip amidas, šlapalas ir kt. Jei grybo kotas sumedėjęs, tai reiškia, kad jame yra susikaupę daug chitino. Senesnių grybų kepurėlės apatinėse pusėse gali būti įvairių lervų, todėl geriausia tokių grybų iš viso nerinkti arba pašalinti kepurėlės apatinę pusę.


Jeigu abejojate - palikite grybą miške

Geriausias būdas, kaip išvengti apsinuodijimo grybais - rinkti tik gerai žinomus grybus. Daugelis grybų yra painiojami vieni su kitais. Dažnai voveraitės yra supainiojamos su gelsvosiomis musmirėmis, ūmėdės – su žalsvosiomis ir tt. Kelmučius ir bobausius reiktų rinkti ypatingai atsargiai.

Valgant bobausius pirmą kartą, rekomenduojama suvartoti tik labai nedidelį jų kiekį, kad būtų galima pasitikrinti savo jautrumą šiems grybams. Jei šių grybų paragauja jautrus žmogus, jam greičiausiai prisireiks medicininės pagalbos. Bobausiuose yra cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems asmenims metabolizuoja į stipriai nuodingą medžiagą, kuri laikoma kancerogenine medžiaga. Dėl to kai kurie ekspertai teigia, jog šių grybų neturėtų valgyti niekas.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
kaaaaa
2008-09-16 15:07:33
enam gribauti