• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kaip ruošti artišokus

Autorius: Eli.lt
2009-06-29 16:00:00

Kaip ruošti artišokus
Jupiterimages nuotr.

Artišokai ne vienoje pasaulio šalyje yra itin populiari daržovė, mėgstama ir vertinama jau šimtmečius. Ypač prancūzų ir italų patiekaluose dažnai naudojami artišokai pamažu populiarėja ir lietuviškoje virtuvėje.

Ši daržovė garsėja savo afrodiziškomis savybėmis. Ji ypač naudinga pagyvenusiems žmonėms ir sergantiems ateroskleroze. Džiovintos šaknys apsaugo nuo širdies vainikinių arterijų aterosklerozės. Ši poveikį lemia esantis cinarinas.

 

Mokslininkai teigia, kad artišokai gerina medžiagų apykaitą kepenyse, skatina tulžies išsiskyrimą ir reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Artišokas turi 15,5% angliavandenių, 3,26% azotinių medžiagų, 0,22% riebalų, rauginės medžiagos, vitaminų A, B, C.

Šių daržovių galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose, tačiau ne visos šeimininkės žino, kaip jas teisingai ruošti. Pasidalinsime su jumis keliais patarimais:

1. Valgomos tik apatinės artišokų graižų lapų dalys ir šerdis. Prieš tai šaukštu reiktų išskobti artišoko viduje esančias žiedų užuomazgas. Jauni pumpurai valgomi visi. Reiktų apkarpyti kietus išorinius lapus, kad neliktų smailių viršūnėlių ir nupjauti artišoko žiedo viršūnę.


2. Nulupti artišokai labai greitai pajuoduoja, todėl lupant juos patariama vis pamirkyti citrinų sultyse arba parūgštintame vandenyje. Nuluptus artišokus geriausia laikyti vandenyje su citrinų sultimis.


3. Šios daržovės valgomos virtos ir troškintos, apipiltos tirpintu sviestu arba salotų padažu. Artišokus taip pat galima virti arba kepti įdarytus. Artišokus virkite 30-40 min., kol jie suminkštės ir patiekite nesupjaustytus su padažu arba ištirpintu sviestu. Ypatingo skonio suteikia makaronų patiekalams, daržovių apkepams, salotoms.


4. Jei artišokai subrendę, valgyti juos galima rankomis, laužiant po vieną lapelį, pamirkant padaže ir iščiulpiant minkštimą.


5. Šaldytuve šias daržoves galima laikyti apie savaitę.

 

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus