• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Pavasario gėrybės

2008-04-18 00:00:00

Pavasario gėrybės

Pavasaris mums dovanoja daug gėrybių. Tačiau ar mokame jomis pasinaudoti? Gamtoje galime rasti begalę natūralių vitaminų ir mineralų šaltinių.

Dilgėlė - pavasario vaistinių augalų karalienė. Lietuvoje labai dažnas augalas. Dilgėlių šakniastiebiuose ir lapuose yra įvairių vitaminų (C, K, B grupės), mineralinių medžiagų (kalio, natrio, magnio, geležies), organinių rūgščių ir aminų. Dilgėlės pasižymi kraujavimą stabdančiu poveikiu, tinka mažakraujystei gydyti (didina hemoglobino kiekį), skatina šlapimo išsiskyrimą.

Iš dilgėlių gali būti verdamos sriubos, troškiniai, kepami blynai, daromos salotos, plikoma arbata. Ruošdami patiekalus, prieš tai dilgėles nuplikite verdančiu vandeniu, atvėsinkite ir supjaustykite.

Pavasarį galima valgyti raktažoles (jose daug vitamino C), kiaulpienes (jose gausu baltymų, geležies, kalcio, karotino, B ir C grupės vitaminų). Iš šių augalų galite pasigaminti puikias salotas.

Dar vienas vertingas pavasarinis augalas – garšva. Tai vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, eterinių aliejų. Paskaninę aliejumi, svogūno griežinėliais ar česnako skiltele turėsime sveiką ir vegetarišką patiekalą.

Ruginė duonelė, iškepta iš rupiai maltų ruginių, kvietinių ar miežinių miltų ir mineralinio vandens, kartu su pavasarinių žolių salotomis bus puikus maistas, turintis daugybę vitaminų, kurių pavasarį mums ypač trūksta. Žalias augalų salotas galite pagardinti riešutais, kmynais, linų sėmenimis ar įvairiomis sėklomis.

Taigi, pavasarį savo darže ar pievoje galime rasti daug žalio šviežio maisto, kuris labai vertingas mūsų organizmui.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus