• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Susipažinkite: makaronų formos  2 

Autorius: Moters Savaitė
2011-03-04 13:01:00

Susipažinkite: makaronų formos
123rf.com

Makaronai, arba, kaip įprasta šį Italijos virtuvės šedevrą vadinti, pasta, jau seniai tapo įprastu kasdienio valgiaraščio produktu visame pasaulyje. Ir vis dėlto kol mes neįgudusia akimi renkamės makaronus pagal formą, kainą ar parduotuvių taikomas akcijas, italai galėtų nesuklysdami įvardyti kiekvienos formos makaronų savybes, kada juos labiausiai tinka vartoti ir su kokiu padažu derinti.

Makaronus įprasta skirstyti pagal jų formą. O tai – ne tik spagečiai, kriauklelės ir vermišeliai. Štai keliolika populiariausių makaronų rūšių:

• Capellini (kapeliniai) – ilgi, apvalūs ir itin ploni. Dar vadinami angelo plaukais. Valgomi tik karšti, su lengvais padažais, sriubomis arba tiesiog su alyvuogių aliejumi ir troškintomis daržovėmis.

• Vermicelli (vermišeliai) – taip pat ilgi, apvalūs, kiek plonesni už spagečius. Šiuos makaronus galima vartoti kaip spagečius, bet dažnai jie laužomi, šių makaronų beriama į sriubas, troškinius.

• Linguine (lingviniai) – ilgi plokšti ir siauri makaronai, kiek ilgesni už spagečius. Išvertus iš italų kalbos jų pavadinimas reiškia „liežuvėliai“. Patiekiami su tirštais padažais, kaip ir spagečiai.

• Spaghetti (spagečiai) – patys populiariausi pasaulyje makaronai: ilgi, apvalūs, vidutinio storio. Populiariausia juos valgyti su pomidorų padažu.

• Fettuccine (fetučiniai) – iš Romos ir jos apylinkių kilę makaronai, ilgos plokščios juostelės, kiek storesnės nei lingvinių.Valgomi su tirštais padažais, ypač tinka su grietinėlės padažu.

• Tagliatelle (taljateliai) – panašaus pločio kaip fetučiniai ar lingviniai, bet ne tokie plokšti. Šių makaronų tėvynė – Bolonijos regionas. Naudojami apkepams, sriuboms, troškiniams.

• Lasagna (lazanija arba itališki lakštiniai) – ilgos, plačios plonos juostelės, iš kurių kepamas to paties pavadinimo apkepas.

• Rotini (spiralės) – labai trumpos spiralės. Puikiai tinka ir karštiems patiekalams, ir salotoms.

• Pappardelle (papardeliai) – platūs (2-3 cm), ilgi, plokšti makaronai. Jų kilmės šalis – Toskana. Valgomi su tirštais padažais, naudojami apkepams.

• Ditalini (ditaliniai) – maži trumpučiai vamzdeliai. Pvadinimas, išvertus iš italų kalbos, reiškia antpirštį. Naudojami sriuboms, salotoms.

• Elbow macaroni (rageliai). Puslankiu išriesti rageliai, tradiciškai naudojami makaronų ir sūrio patiekalams. Tai klasikinė, ypač populiari makaronų forma, taip pat tinkanti troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalams.

• Penne (penė) – tiesūs vidutinio ilgio vamzdeliai su įstrižai nupjautais galais. Patiekiami su įvairiais padažais, jų beriama į sriubas.

• Canelloni – gana ilgi, stori vamzdeliai. Patiekiami karšti, gaminant įdaromi mėsa ar kitokiu įdaru.

• Anelli (žiedeliai) – smulkūs žiedo formos makaronai, tradiciškai naudojami sriuboms.

• Farfalle (kaspinėliai) – verdami sriubose, patiekiami su pomidorų padažu, populiarūs ir kaip garnyras.

• Conchiglie (kriauklelės) – būna įvairių dydžių, naudojamos ir karštiems patiekalams, ir salotoms.

• Conchiglioni (kriauklės) – daug didesni už kriaukleles makaronai. Gaminant farširuojami mėsos arba sūrio įdarais.

Makaronų vaivorykštė

Atskira makaronų kategorija – spalvotieji. Beveik kiekvieną iš išvardytų makaronų rūšių galima pagaminti tiek iš paprastos tešlos (tešla makaronams gaminti minkoma iš miltų ir kiaušinio), tiek iš spalvotos. Minkant spalvotą tešlą į ją dedama natūralių dažų iš tam tikros spalvos daržovių tyrės arba sulčių.

Žalia spalva. Smulkiai supjaustykite špinatą ar brokolį, sutrinkite košelę ir įdėkite į tešlą. Priklausomai nuo daržovių kiekio, jums pavyks pagaminti makaronus nuo šviesiai žalsvos iki tamsiai žalios spalvos.

Raudona spalva. Išvirkite burokėlį, sutrinkite ir sukrėskite į tešlą. Taip pat galima naudoti ir šviežiai spaustas burokėlių sultis. Tešla nusidažo dailia violetine spalva, galimi įvairūs atspalviai, nuo švelniai rožinės iki purpurinės. Nudažyti makaronus galima ir šviežiomis vyšnių sultimis, tiesa, jos jau paveiktų ir pačių makaronų skonį – tokie puikiai tiktų desertams, saldžioms sriuboms.
 
Oranžinė spalva. Čia jau galima rinktis iš to, kas labiau patinka – morka, karis, kepta raudona saldžioji paprika ar pomidorai. Visi šie produktai suteikia įvairaus intensyvumo gelsvai oranžinį atspalvį.
 
Šokoladinė spalva. Į tešlą įberkite kakavos miltelių ir cukraus pudros. Rezultatas – rudi makaronai su švelniu šokolado skoniu, juos galima naudoti ruošiant desertus ir saldžią sriubą.

Pikantiški margi makaronai. Kepti česnakai suteiks makaronams kreminį atspalvį bei pikantišką prieskonį. O jeigu į tešlą įmaišysite dar ir smulkintų žalumynų (bazilikų, petražolių, rozmarinų), gausite gražius makaronus su žaliomis kruopelėmis.


Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
xxx
2011-04-29 22:29:55
Painiojat su Bucatini
Specialistas
2011-04-08 16:56:08
Pastaba. Linguine yra neploksti, o tokios formos kaip ir spageti ti turi skyle per viduri tusciaviduriai ir yra siek tiek storesni uz spagecius.