• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Virtuvės reikmenys tobulai šeimininkei

Autorius: Michele Thompson, Sheknows.com
2009-07-07 16:00:00

Nori išmokti gaminti įmantresnių patiekalų? Visų pirma apsirūpink tuo, ko tau tikrai prireiks – šiais 10 svarbiausių virtuvės reikmenų!

Geresni įrankiai – sėkmė virtuvėje

Blair French, gyvenimo būdo stilistė iš Niujorko, teigia, jog turėdama reikiamus įrankius virtuvėje gali tavo sukiojimąsi virtuvėje paversti kur kas smagesniu užsiėmimu ir netgi patobulinti tavo kaip virėjos sugebėjimus. Be savo kaip gyvenimo būdo vadybininkės patirties, B. French daug metų dirbo su klientais padėdama jiems paversti savo virtuvę kūrybinių fantazijų įgyvendinimo erdve. Štai top-10 virtuvės įrankių, be kurių B.French teigia neįsivaizduojanti nė vienos patogios virtuvės.

Virtuvės įrankių Top 10

1.    Aštrūs kokybiški peiliai



Kiekvienas virtuvės ekspertas tau patvirtintų, kad aštrūs kokybiški peiliai karaliauja virtuvės įrankių sąrašo viršūnėje. B. French teko pabuvoti daugelio savo klientų virtuvėse, kuriose paprastai rasdavo brangių, tačiau nepatogių ir atšipusių peilių rinkinių. Taigi ji visur nešiodavosi savo, profesionalios virtuvės šefės, peilį. Ji siūlo įsigyti bent vieną itin aštrų gerą peilį ir vieną ne prastesnės kokybės dantytą peilį.

Beje, „geros kokybės“ – visai nebūtinai reiškia patį brangiausią. B.French rekomenduoja rinktis peilius, kurie patogiausi būtent tavo rankai. Aštrus peilis pjaus geriau ir lengviau, taigi juo rečiau įsipjausi. Pati gyvenimo būdo stilistė sakosi daug dažniau įsipjaudavusi pjaudama atšipusiu peiliu, kai reikdavo įdėti daugiau pastangų ir jėgos, kad peilis atliktų savo darbą.

2.    Kietmedžio pjaustymo lentos



Pjaustymo lentos virtuvėje yra nepakeičiamos. Jos ne tik apsaugo tavo stalviršį – jos leidžia ilgiau išlaikyti peilius neatšipusius bei padeda patogiau perkelti maisto produktus iš vienos vietos į kitą. B.French rekomenduoja įsigyti iš kietmedžio pagamintas pjaustymo lenteles, kuriose būtų pakankamai erdvės patogiam pjaustymui. Ji pati dažniausiai naudojasi klevo, riešutmedžio lentelėmis, taip pat kiek pigesnėmis bambukinėmis pjaustymo lentomis.

Lentelę turėtum rinktis pagal tai, kokį kiekį maisto ant jos galėtum pakankami patogiai supjaustyti. Tinkamo dydžio lentelė ne tik palengvins pjaustymą, bet ir maistas rečiau nuo jos kris ant stalo ar grindų. Laikyk pjaustymo lentelių kolekciją netoli viryklės, kad švari lentelė visada būtų po ranka.

3.    Maišymo dubenys



Patvarus (ir spalvotas) maišymo dubenių rinkinys pavers maisto gaminimo laiką mažiau chaotišku ir efektyvesniu. B.French siūlo įsigyti nerūdijančio plieno ar kitos su maistu nereaguojančios medžiagos dubenius – kad netektų spėlioti, ar pomidorų padažo marinatas neįgaus dubens skonio.

Įsigyk dviejų vienas į kitą susidedančių dubenų rinkinį; jie neužims daug vietos, juos bus patogu laikyti. Papildomai kito dydžio dubenėlių pravers kitoms kulinarinėms reikmėms, įskaitant maišymą, plakimą, atskyrimą ir maisto laikymą. Jei dubenėliai bus spalvoti, tai pagyvins tavo virtuvę linksma spalvų gama.

4.    Matavimo puodeliai bei šaukšteliai



Turėti vieną matavimo puodelį ir šaukštelį virtuvėje – būtinybė. O du ar daugiau rinkinių leis tau tiksliai pamatuoti įvairių produktų kiekius tuo pačiu metu, po kiekvieno panaudojimo neperplaunant indų.

Matavimo puodeliai ir šaukšteliai ypač svarbūs kepant pyragus ir tortus, kai reikia įmaišyti tikslų kiekį recepte nurodytų produktų, tačiau pravers ir gaminant kitus produktus. Matavimo puodelį taip pat patogu naudoti ir kaip semtuvėlį.

5.    Trintuvė (tarka)



Trintuve labai patogu smulkinti įvairius produktus. Didelės skylutės leis patogiai smulkinti sūrį, bulves, morkas, obuolius ir kt., mažos – prieskonius, tokius, kaip imbierą, česnaką, citrinos žievelę.

6.    Sietelis arba rėtis



Sietelį arba rėtį B.French vadina savo mėgstamiausiu virtuvės įrankiu, kurį galima panaudoti įvairiopai. Jis tinka džiovinti makaronams, nukošti konservuotoms daržovėms, gaminant jogurto sūrį, atskiriant smulkias uogų sėklas, kai gaminami padažai arba vaisių tyrė, atskiriant žoleles ir prieskonius nuo vienalyčių padažų, nukošiant plikytas daržoves, sijojant birius produktus ir netgi spaudžiant citrusinių vaisių sultis – taip į patiekalus nepateks sėklelių. Sieteliai ir rėčiai būna įvairių dydžių ir gali būti patogiai laikomi virtuvės stalčiuose.

7.    Plaktuvas



Plaktuvas – dar vienas nepakeičiamas virtuvės įrankis, kuris gali būti pritaikomas tiek sausiems, tiek sultingiems ingredientams. Mažu plaktuvu galima sumaišyti rudojo cukraus ir cinamono pabarstus kepiniams, kiaušiniams plakti. Didesniu plaktuvu galima sumaišyti birius produktus tortui arba plaktai grietinėlei gaminti.

Elektrinis mikseris gali už tave atlikti apskritai daug darbo – plakti ir maišyti sudėtines dalis taip dažnai, kaip reikės. Įvairūs plakikliai leis greitai ir efektyviai atlikti įvairios trukmės ir apimties darbus.

8.    Mediniai šaukštai



Mediniai šaukštai idealiai tinka padažams ir tešloms gaminti, taip pat serviruojant valgius, pavyzdžiui, salotas. Mediniai šaukštai, kurių galima įsigyti pagamintų iš įvairaus medžio, skirtingų formų ir dydžių. Mediniai šaukštai nesubraižys tefloninių puodų paviršiaus ir neišsilydys gaminant karštus patiekalus, kaip kad nutinka su plastikiniais įrankiais.

9.    Mentelė



Mentelių taip pat būna įvairaus dydžio ir paskirties. Plačios ir plokščios padeda ne tik lengvai apversti maistą, jomis galima ir patogiai perdėti maistą iš vieno indo į kitą. Ilgos ir plonos mentelės skirtos konditeriniams gaminiams, jomis patogu glaistyti. Kitos įvairių dydžių ir formų mentelės padės atskirti kepinio kraštus nuo kepimo indo, maišyti įvairias patiekalų sudėtines dalis. Kuo įvairiesnių mentelių turėsite virtuvės stalčiuose – tuo sklandžiau atliksite daugybę veiksmų gaminant patiekalus.

10.    Virtuvės žnyplės



Kitas parankus virtuvės pagalbininkas – virtuvinės žnyplės. Jomis galima į lėkštes sudėti makaronus ir daržoves, saugiai nuimti nuo kepimo grotelių ar išimti iš keptuvės karštus kepsnius. Žnyplėmis taip pat patogu traukti įvairius produktus iš šaldiklio – nesušals rankos.


Tiesą sakant, yra ir daugiau virtuvės įrankių, kurie tikrai praverstų kiekvienai šeimininkei. Tačiau be šių dešimties populiariausiųjų tikrai negalėsite patogiai gaminti įvairių patiekalų. O turėdama juos ir įvairiai manipuliuodama galėsi priimti beveik visus tau metamus iššūkius virtuvėje.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus