• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Naujametinis vaikų stalas

Autorius: parengė L.Mureikaitė
2009-12-30 14:15:00

Naujametinis vaikų stalas
Jupiterimages nuotr.
Jei Naujuosius švęsite kartu su vaikais, jų meniu būtina pasirūpinti ir kruopščiai apgalvoti iš anksto.

•    Paklauskite svečių, kurie atsives mažųjų, ar jų atžalos nealergiškos kokiems nors produktams. Jei taip, pasitarkite, ką, svečių nuomone, geriausia būtų paruošti vaikams.

•    Nepersistenkite su kepiniais ar kitais patiekalais. Nepamirškite, kad dauguma vaikų labiausiai vertina paprastumą, kai aiškiai matosi, ką valgo, kai produktai nesumaišyti.

•    Nepulkite į kitą kraštutinumą: patiekti tik labai sveiką maistą. Juk šventės, ypač Naujieji metai, yra ta diena, kai atleistinos nedidukės nuodėmės. Taigi jei mažieji paragaus koki nors skanėsto, tegul ir nelabai sveiko ir maistingo – nieko baisaus. Svarbu kad tai nevirstų kasdieniu įpročiu.

Na, o dabar apie viską smulkiau

Gėrimai

Mažiesiems, kaip ir suaugusiems, gėrimai ant šventinio stalo – labai svarbu. Tiesa, čia, be abejo, galioja pats griežčiausias „sausas“ įstatymas. Tad atidžiai stebėkite, kad suaugusieji ant vaikų stalo atsitiktinai nepaliktų taurių su savo gėrimais – net ir gurkšnelis per klaidą paragauto alkoholio mažyliui gali baigtis ligoninės palatoje. Na, o kokiais gi gėrimais atsigaivins jūsų mažieji svečiai?

•    Idealus atvejis – jei galite nupirkti ar paruošti šviežiai spaustų vaisių sulčių. Bet jei laiko (ar pinigų) tam tikrai neužteks, galima pasitenkinti ir paprastomis sultimis iš pakelių ar stiklainių. Tik 100 proc. koncentracijos sultis būtinai atskieskite virintu ar mineraliniu vandeniu: taip ir nebus pernelyg aštru jautriems skrandukams, ir atgaivins daug geriau.

•    Pasirūpinkite, kad ant stalo būtų bent keleto rūšių sulčių. Puiku jei vienos bus populiariosios multivitaminų ar apelsinų, o kitos – naminės obuolių. Pastarosios dažniausiai tinka net ir alergiškiems vaikams, be to, rūgštokas jų skonis puikiai numalšina troškulį.

•    Galite pagaminti ir klasikinį kompotą iš džiovintų vaisių arba gaivos – vaikams šie gėrimai patinka.

•    Veikiausiai nepavyks išsisukti ir nuo gazuotų gėrimų – juk tai tikra vaikų svajonė. Tik pasistenkite pirkti juos be dirbtinių saldiklių, modifikuotų medžiagų, rinkitės limonadą, kuriame dažiklių kiekis būtų minimalus.

Maistas

Jei mažieji svečiai apetitu nesiskundžia, su maistu problemų kilti neturėtų. Tačiau vaikų įnoriai prie stalo ne visada nuspėjami, todėl ne pro šalį griebtis keleto gudrybių.

•    Užkandžiams galite pagaminti keleto rūšių salotų. Jas pagardinkite viena kita konservuota daržove – pavyzdžiui, žaliaisiais žirneliais, kukurūzais, marinuotais agurkais. Tik dėkite jų minimaliai, nes šios daržovės skatina dujų kaupimąsi žarnyne.

•    Egzotiškų daržovių, retesnių jūros gėrybių vaikų stalui geriau apskritai neruoškite – retas kuris mažylis įvertins salotas su kalmarais ar ančiuviais. Jei tokių bus ant suaugusiųjų stalo – norintieji galės paragauti iš tėvų lėkštės.

•    Na, o salotų padažui geriau rinktis ne majonezą, o aliejų arba neriebią grietinę su šlakeliu prieskonių.

•    Iš nesaldžių valgių vaikai mieliausiai renkasi sūrius. Taigi ne tik suaugusiųjų vyno stalą, bet ir vaikų stalelį papuoškite sūrių asorti. Vaikams geriausia rinktis sūrius be aštrių prieskonių, neriebius, kietųjų rūšių sūrius. Tiek karvės, tiek ožkos pieno pagrindu pagaminti sūriai puikiai tiks.

•    Karštąjį patiekalą geriausia gaminti iš neriebios mėsos ar žuvies. Kaip ją pagaminti? Vienareikšmiškai – troškinimas, kepimas ant grotelių ar virimas garuose mažiesiems tiks labiau nei kepimas riebaluose. O kad kepant ant grotelių susidarytų mažųjų taip mėgstama traški plutelė – tereikia baigiant kepti ant kiekvieno mėsos ar žuvies gabalėlio uždėti po riekelę sūrio.

•    Jei jūsų mažiesiems svečiams dar nėra 4-5 metų, garnyrui geriau parinkti troškintas daržoves, vyresniems jos gali būti ir apkeptos. Vaikų taip mėgstamų bulvyčių fri nerekomenduojama skanauti anksčiau nei sukaks 5-eri.

•    Beje, visada pravartu pagaminti ir keleto rūšių dailių vieno kąsnio sumuštinukų. Kiek padūkę mažieji mielai lėks prie stalo pasistiprinti šiais užkandžiais.

•    Kad ir ką beruoštumėte, stenkitės vadovautis taisykle: visko po truputį ir... atskirai. Galite vaikų stalui neparuošti net gatavų salotų, o tik patiekti 4-5 rūšių gabalėliais pjaustytų daržovių. Mažyliai daug noriau ragaus kiekvienos daržovės atskirai nei visų kartu. O kur dar malonumas pačiam išsirinkti ir susimaišyti savas salotas!

Desertas

Koks geriausias desertas mažiesiems? Be abejo, ledai. Net ir pačią šalčiausią žiemą. Idealu jei ledai bus gaminti namuose, puikiai tiks vaisių ar uogų šerbetas. Tiesa, nepatiekite jų labai šaltų – geriau likus maždaug pusvalandžiui iki pateikimo išimkite šį skanėstą iš šaldymo kameros ir palaikykite šaldytuve. Net jei kuris iš mažųjų ir pakosti – tai dar nereiškia, kad jis negali pasmaguriauti ledais drauge su kitais. Tiesiog jo porciją ilgiau palaikykite kambario temperatūroje, kad ledai beveik visai ištirptų.

Kad desertas būtų šventiškesnis, ledus galite patiekti kaip laivelį, tarp 2 atvėsintų išilgai perpjauto banano puselių. Apliekite juos ištirpintu (bet ne karštu) šokoladu, papuoškite plakta grietinėle. Bus ne tik skanu, bet ir maistinga!


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus