• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Saldainis ant pagaliuko

Autorius: pagal Happywoman.com.ua
2011-06-21 12:38:00

Saldainis ant pagaliuko
Dreamstime nuotr.
Vaikas, laižantis saldainį ant pagaliuko, aplinkiniams kelia susižavėjimą, o odontologams ir dietologams – siaubą.

Tiesa, saldainis saldainiui nelygu. Jei tai – ne visų vaivorykštės spalvų dažikliais šviečianti karamelė, o paprastas naminis ledinukas, žala jaunam organizmui ne tokia jau ir didelė.

1958 metais vienas ispanų konditeris nusprendė pagaminti saldumyną, skirtą specialiai vaikams, ir išleido pirmą partiją saldainių – karamelinių rutuliukų ant lazdelės. Iš pradžių jie išpopuliarėjo Europoje, o paskui – ir visame pasaulyje, paprastą konditerį pavertę milijardieriumi. Nors, tiesą sakant, nieko naujo jis neišrado. Prancūzijos konditeriai virė cukrų dar viduramžiais, o senovės Rusioje nuo seno mugėse prekiauta ledinukais – gaideliais ant pagaliuko.

Mūsų mamos ir močiutės dar mena laikus, kai ledinukus gamindavo namuose, pilstydavo į specialias formeles – voveraites, gaidelius, grybukus.

Vaikams, bet... prieš vaikus

Vaikai ledinukus ant pagaliuko dievina ir šiandien. Tėvai džiaugiasi, kad jie, kitaip nei šokoladas, netepa rankų, patogu pasiimti į kelionę. Tik medikai vis kelia audras: dietologai primena, kad šiuolaikiniai vaikai ir taip vartoja per daug cukraus, o odontologai įspėja, kad šie ledinukai burnoje užsibūna pernelyg ilgai, tad sukuria palankią terpę ėduonį sukeliančioms bakterijoms daugintis. Jei mažylis tokį saldainį graužia – gali pažeisti dantų emalį. Beje, tai pasakytina ne tik apie saldainius ant pagaliuko, o apie visus ledinukus.

Tiesa, dabar parduotuvėse apstu saldainių, kurie kenkia mažam organizmui ne tik cukraus kiekiu, bet ir cheminėmis medžiagomis.

Patys kenksmingiausi ledinukai atrodo taip: linksmi, dailūs žvėreliai, širdelės, kitos figūrėlės ant pagaliuko, viliojantys sodriais aromatais ir neoninėmis spalvomis. Be vandens ir cukraus, juose esama milžiniško kiekio sintetinių aromatizatorių bei dažiklių. Pavojingiausių medžiagų paprastai randama žalios, mėlynos, violetinės spalvos dažikliuose, geltona, raudona, rausva ir oranžinė spalvos dažnai būna sąlyginai „sveikesnės“. Kuo intensyvesnis saldainio aromatas – tuo didesnės koncentracijos kvapikliai naudoti jį gaminant, o tai, kaip žinia, taip pat nieko gero jaunam organizmui neduoda.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus