- Bulvės liaudies medicinoje
- Sezoninis peršalimas – kaip atsilaikyti ir kaip pasveikti?
- 3 būdai mesti rūkyti: koks jų poveikis?
- Kodėl verta per dieną nueiti 10 tūkstančių žingsnių?
- „Super maistas“ ir kaip jį įtraukti į kasdienę mitybą
- Medicinos biologė: kas man padėjo išvengti gimdos kaklelio vėžio
- 10 vaisių ir daržovių kokteilių gražesnei odai
- Prastos naujienos pelėdoms: bemiegės naktys gali baigtis ir rimtomis ligomis
- Kaip maitintis bėgiojantiems, kad treniruotės būtų efektyvios?
- Mokslininkai mano atradę būdą, kaip visam laikui atsikratyti žalingų įpročių
- 1. Kūno signalai 10
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 1016
- 5. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 6. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 7. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 8. Nėštumo požymiai be testo 14
- 9. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 10. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 1. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. Nėštumo požymiai be testo 14
- 4. Kūno signalai 10
- 5. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 1016
- 6. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 7. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 8. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 9. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 1. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 2. Seksas pagal asmenybės tipus (I dalis) 3
- 3. Kūno signalai 10
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 1016
- 5. Ką vyrai galvoja po sekso? 10
- 6. Gėdingos ir neįprastos sekso istorijos 1
- 7. 5 sekso rekordai 8
- 8. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 9. „Simpsonų“ kūrėjas planuoja serialą kurti iki mirties
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
Kaip nepersistengti laikantis dietų? (+3 puikūs receptai)
2017-05-23 11:00:00

Viešojoje erdvėje – daug įvairių patarimų, kaip nebadauti, bet maitintis sveikai ir išvengti antsvorio problemų. Dominuoja rekomendacijos valgyti dažnai, vartoti daug daržovių, žuvį, paukštieną, triušieną. Maistą ne kepti, o virti arba troškinti.
Gydytoja dietologė Laura Romeraitė Kuklierienė išskiria tris pagrindinius sveikos mitybos principus, kurie yra labiau orientuoti ne į konkrečias maisto rūšis, bet į mitybos įvairovę ir balansą.
„Svarbiausi sveikos mitybos principai yra saikingumas, įvairumas ir balansuotumas. Net ir sveikas produktas, jei jo valgysime per daug, turės neigiamą įtaką sveikatai, todėl saikas maitinantis labai svarbu. Ne mažiau svarbu ir kad organizmas gautų visas jam reikalingas medžiagas, kurių yra daugiau nei 40. Todėl reikia valgyti maistą iš visų sveikos mitybos piramidės grupių, renkantis kuo įvairesnius. Lygiai taip pat reikalingas ir mitybos balansas: turi būti tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis suvartojamuose maisto produktuose“, - sakė Dietoterapijos centro vadovė.
Pasak jos, reikalingas maisto medžiagų kiekis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties bei atliekamo darbo sunkumo. Norint reguliuoti savo svorį bei būti sveikais, labai svarbu valgyti reguliariai, nedarant ilgesnių nei 3 valandų pertraukų, išgerti mažiausiai 8 stiklines gryno vandens, valgyti daugiau nei 500 g daržovių ir vaisių per dieną, o per savaitę – bent 300 g riebiųjų jūros žuvų (silkės, skumbrės, upėtakio, lašišos).
Valgo mažiau mėsos
Kaune populiaraus bistro „Hop Doc Bistro Urmas“ vadovas Mindaugas Urmanavičius sako, kad nors lietuviai savo maisto racione daugiausiai vartoja mėsą, įžvelgiamos aiškios mėsos nevalgančiųjų didėjimo tendencijos.
„Girdėdami mūsų lankytojų pageidavimus, artimiausiu metu planuojame pietų meniu praplėsti nuo 3 iki 5 patiekalų, kuriame kasdieną bent 1 patiekalas bus pagamintas nenaudojant mėsos.
„Mes visada laikėmės „švaraus“ maisto koncepcijos – mūsų meniu iš kitų ir išsiskiria tuo, kad nemaišome maisto. Ką turiu galvoje? Kad maistas pateikiamas kiek įmanoma natūraliau. Pas mus niekada negausite kepsnio užkepto su majonezu, sūriu ir dar velniai žino su kuo, ar įdarytų kotletų. Jei pateikiame vištienos kepsnį mes norime, kad valgantis jaustų vištienos skonį. Taip, mes vištieną marinuojame ir pagardiname natūraliomis prieskoninėmis žolelėmis, bet tai darome labai delikačiai, kad neužgožtume pagrindinio ingrediento skonio“, - pasakojo M. Urmanavičius.
Skanu ir sveika
Tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė paprašyta pasidalinti sveikesnių patiekalų receptais parinko avinžirnių ir burokėlių salotas, taip pat salotas su kuskusu bei krevetėmis ir lašišą su daržovėmis.
Avinžirniai ir burokėliai

„Avinžirnių ir burokėlių salotas vertinu dėl to, kad jos labai greitai paruošiamos, sočios ir skanios, bet mažai kaloringos. Burokėliuose daug kalio, vitaminų, todėl valgyti jas ypač sveika“, - sakė maisto žinovė.
Į indą sudėkite 2 nedidelius skiltelėmis supjaustytus virtus burokus, supilkite 400 ml konservuotų avinžirnių, dėkite saujelę rukolos, pagardinkite varškės sūrio kamuoliukais, smulkintu česnaku, šiek tiek skrudintų riešutų. Pridėkite žiupsnelį druskos, pipirų ir jei norėsite ryškesnio skonio, apliekite padažu.
Padažui reikės 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, arbatinio šaukštelio garstyčių, šaukšto medaus, citrinos. Gamindami padažą visus produktus išplakite šluotele ir tada įspauskite citrinos sultis.
Kuskusas ir krevetės

Salotos su kuskusu ir krevetėmis nustebins savo skoniu ir tiks šventiniam stalui ar svečiams pavaišinti.
Verdančiu vandeniu (apie 300 ml) užpilkite 150 g kuskuso kruopų, įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir palaikykite uždengę 10 min.
Į keptuvę pilkite 6 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite 3 susmulkintas česnako skilteles, tarkuotą imbiero lazdelę. Viską permaišykite, tada sudėkite 200 g krevečių, apkepkite ne ilgiau nei 3–4 minutes.
Kai kuskusas išbrinks, viską sudėkite į jį. Jei kuskusas labai tirštas, įmaišykite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir vienos citrinos sulčių.
Nulupkite agurką, supjaustykite ir sudėkite į kuskusą. Vyšninius pomidorus perpjaukite perpus ir sudėkite kartu su agurkais į kuskusą. Įmaišykite kapotų kalendrų, pagardinkite druska ir pipirais.
Sudėkite į indą, papuoškite krevetėmis. Leiskite pastovėti bent 15 min., kad įsigertų skoniai.
Lašiša su daržovėmis

Lašiša su daržovėmis folijos krepšeliuose galėsite vaišinti net ir prisiekusius gurmanus, toks turtingas skoniais ir išvaizdus šis patiekalas.
Į folijos lapą užlenktais kraštais dėkite saujelę špinatų, mėlynąjį svogūną pjaustytą žiedais. Taip pat dviejų pjaustytų morkų juosteles, apelsino riekeles ir ant viršaus – 400 g lašišos file gabalėlį oda į apačią.
Pagardinkite druska, pipirais, citrina, uždėkite čiobrelio šakelę. Iš šonų sudėkite po eilutę pjaustytų cukinijų, kekę pomidoriukų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min.
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
Gairės: avinžirniai ir burokėliai, kuskusas su krevetėmis, kuskusas, lašiša su daržovėmis, sveiki receptai, kaip numesti svorio, sveika mityba, maistas, sveikata, dieta
- Dainininkė Neringa Šiaudikytė: „Jau ketverius metus badauju kartą per savaitę“
- „Super maistas“ ir kaip jį įtraukti į kasdienę mitybą
- 10 būdų išlaikyti sveiką ir gražią odą
Rušiavimas: