• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Persimonas – „oranžinė saulė“

Autorius: lsveikata.lt info.
2009-10-07 08:23:00

Persimonas – „oranžinė saulė“
dreamstime.com nuotr.
Neilgai trukus parduotuvėse pasirodys skaisčiai oranžiniai persimonai. Mėgautis jais galėsime iki Naujųjų metų ir ilgiau.
 
Persimonas, dar dažnai vadinamas churma, kilęs iš Kinijos. Verčiant iš tiurkų kalbos “churma” reiškia “mylima, saldi”. Išvertus iš lotynųi kalbos šio vaisiaus pavadinimas reiškia “dievų maistą”. Rytų tautos persimoną vadina “oranžine saule”.

Persimonai nuo seno laikomi dietiniu produktu. Šie vertingi vaisiai sukaupia daug cukrų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų, pektinų, rauginių ir dažinių medžiagų. Jie vertinami dėl juose susikaupiančių gliukozės ir sacharozės (iki 25 proc.). Ypač daug šiuose vaisiuose yra karotino, vitamino C, jodo, geležies, vario, kalio ir kalcio. Dėl didelio pektino kiekio liaudies medicina šiuos vaisius naudojo skrandžio ir kitoms virškinamojo trakto ligoms gydyti. Puikiai persimonai saugo inkstus. Pasižymėdami šlapimą varančiu poveikiu persimonai padeda greičiau iš organizmo pašalinti kalcio druskas. Be to, persimonai turi baktericidinių savybių, todėl tinka įvairiems uždegiminiams procesams slopinti, žaizdoms gydyti. Tinka peršalus, skaudant gerklei.

Persimonai mažina kraujospūdį, stiprina kraują ir padeda organizmui atsistatyti po išsekimo, gerina virškinimą, žadina apetitą, suteikia žvalumo. Juose esantis karotinas saugos regėjimą.

Dažniausiai persimonai valgomi švieži. Jei vaisius dar ne visiškai sunokęs, gleivinę sutraukiantį jo poveikį galima panaikinti 10-12 val. vaisius palaikius 30-40°C temperatūros vandenyje arba truputį pašaldžius.

Prinokęs vaisius yra sviesto minkštumo. Šaukštu išimtą minkštimą galima valgyti sumaišius su saldumynais ar jogurtu. Persimonai naudojami salotoms gaminti, jie tinka į želė, pudingus, pyragus. Iš jų verdami džemai ir marmeladai. Su jais gali būti ruošiami padažai salotoms. Daugelyje šalių labai populiarūs džiovinti persimonai, kai kur iš jų gamina vyną, sidrą, alų. Pakeptos sėklos gali pakeisti kavą. Persimonus galima ir užšaldyti.
Svarbu:
Persimonų nerekomenduojama vartoti nutukusiems ir diabetu sergantiems žmonėms, taip pat tiems, kuriuos kamuoja obstipacija (vidurių užkietėjimas).
 

Svogūnų salotos su persimonais

Reikia:

4 persimonų,
4 nesaldžių obuolių,
1 didelio svogūno,
1 citrinos sulčių.

Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir marinuokite citrinos sultyse. Persimonus ir obuolius supjaustykite plonais (2-3 mm) griežinėliais. Sumaišykite su marinuotu svogūnu, užpilkite truputį aliejaus, įberkite druskos ir pipirų. Tinka prie mėsos, paukštienos patiekalų, keptos žuvies.
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus