• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Prieskonių gydomosios savybės

Autorius: Eli.lt
2009-10-02 12:19:00

Prieskonių gydomosios savybės
Jupiterimages nuotr.

Tikriausiai pas kiekvieną šeimininkę virtuvėje rastume įvairiausių prieskonių, kurie net patį paprasčiausią patiekalą gali paversti puikiu kulinariniu laimėjimu. Žinoma, būtina žinoti kokie prieskoniai kokiems patiekalams tinka labiausiai. Tą daugelis šeimininkių jau puikiai išmano. Tačiau, ar kada nors domėjotės prieskonių gydomosiomis savybėmis? Jei ne, tai kviečiame susipažinti.

Cinamonai

Tikriausiai dar iš vaikystės dažnai prisimename cinamonu gardžiai kvepiančius pyragus, keksus, sausainius. Dažnai cinamonais mamos skanina ir vaikų mėgstamą manų košę. Tai vienas populiariausių prieskonių, kuris buvo gerai žinomas jau antikos laikais. Jis pasižymi puikiomis gydomosiomis savybėmis.

Cinamonai gerina virškinimą, žadina apetitą. Pastebėta, kad šis prieskonis veikia kaip natūralus antiseptikas, be to, jis naudingas kepenų, inkstų bei tulžies veiklai. JAV mokslininkai yra ištyrę, kad nuo cinamonų riebalų ląstelės tampa jautresnės insulinui – hormonui, kuris reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, tad šis prieskonis naudingas sergantiems cukriniu diabetu. Tai puikus vaistas nuo dujų susidarymo žarnyne, skrandžio ir žarnyno skausmų. Jis taip pat tinka viduriavimui slopinti, kraujavimui stabdyti.

Imbierai

Imbieras – tai natūralus vaistas nuo pykinimo. Imbierų arbatą patariama gerti chemoterapija gydomiems pacientams, nėščioms moterims. O ši arbata gaminama labai paprastai. Supjaustykite keletą gabaliukų imbiero šaknies ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po dešimties minučių galima gerti. Rekomenduojama šią arbatą pagardinti medumi. Tai taip pat puikus vaistas nuo reumatinių ligų.

Anyžiai

Anyžių aliejus naudojamas vaistų nuo kosulio bei gerklės uždegimo gamyboje. Anyžiai mažina virškinimo trakto spazmus, todėl senovės romėnai po sočių pietų dažnai valgydavo anyžinių pyragėlių. Šie prieskoniai padeda gydant opaligę bei skrandžio uždegimą.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus