• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Etikečių iškodavimo menas

Autorius: Sveikas žmogus
2009-03-24 00:00:00

Etikečių iškodavimo menas

Žmogui “klijuoti” etiketes yra nepadoru, tačiau maisto produktams jos būtinos. Tik taip galima sužinoti, ką perkame ir valgome. Maisto produktų ženklinimas – tai vartotojui skirtos informacijos apie produktą pateikimas ant prekės pakuotės. Tačiau pridėję ranką prie širdies prisipažinkime, ar tikrai mums rūpi, kas tose etiketėse surašyta? Galbūt dažniausiai atkreipiame dėmesį į produkto tinkamumo vartoti laiką bei kainą. Tačiau be šių nuorodų smulkiomis raidelėmis dar galima išskaityti ir daug kitos naudingos informacijos. Įvairios apklausos rodo, kad prieš dėdamos maisto produktą į pirkinių krepšelį moterys dažniau rūpinasi, kas parašyta etiketėje. Taip pat maisto produktų sudėtimi dažniau domisi ir aukštesnį išsilavinimą turintys bei sveiką gyvenseną propaguojantys žmonės.


Sveikas tai dar ne ekologiškas

Šiandien teisės aktuose nėra apibrėžta, kurie maisto produktai sveiki, kurie nesveiki. Nerasime apibrėžimo ir kas yra sveikas maistas. Tačiau teigiama, kad sveikiausias yra šviežias, saugos ir kokybės reikalavimus atitinkantis maistas. „Dažnai bulvių traškučiai vadinami nesveikais, nes juose daug druskos, riebalų, gali būti ir kenksmingos medžiagos akrilamido. Tačiau, jei juos kramsnosime saikingai, sveikatai nebus jokios žalos”, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra IŠARIENĖ.

Visuomenei vis aktualesnis tampa sveikas gyvenimo būdas. Ekologiški produktai yra alternatyva neekologiškiems. Šiandien jie apima beveik visą prekių asortimentą ir yra nežalingi tiek mums, tiek aplinkai. Lietuvoje pastebima teigiama tendencija dėl ekologiškų maisto produktų vartojimo, o jų populiarumas sparčiai auga.

Ekologiški maisto produktai nuo tiesiog sveikų produktų skiriasi. Ekologiški produktai – tai sertifikuoti žemės ūkio ir maisto produktai, auginami, perdirbami, ženklinami ir realizuojami pagal Ekologinio žemės ūkio taisyklių reikalavimus. Juos auginant ir gaminant nenaudojama sintetinių cheminių medžiagų, hormonų ar antibiotikų. Be to, ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai nėra genetiškai modifikuoti.

Vos pažiūrėjus ar paragavus sunku nustatyti, ar produktas yra ekologiškas. Tik sertifikuotas gamintojas turi teisę realizuoti ekologiškai pagamintą produkciją. Ekologiškas produktas visada turi būti paženklintas etikete, kurioje pateikiama pati svarbiausia informacija. Lietuviškas ekologiškas produktas ženklinamas lietuvišku ekologiškų produktų ženklu:


Aukščiausia kokybė už žemiausią kainą?


Sveika mityba yra tarsi tam tikras gyvenimo būdas. Tuo besidomintys žmonės dažnai yra žingeidūs, apsiskaitę, dažniausiai intelektualios ar meninės prigimties. „Kartais sveiko gyvenimo idėjos jiems pernelyg susuka galvą, ir jie pradeda nukrypti nuo racionalios mitybos principų, ima propaguoti vegetarizmą, veganizmą ar dar kitą kraštutinę mitybos filosofijos poziciją”, – sako Aušra Išarienė. – Sveikos mitybos šalininkai domisi, kur maistas išaugintas, kuo tręštas, kaip ir kiek ilgai transportuotas, kaip ir kur perdirbtas, kokie ingradientai įdėti į jo sudėtį, kokiomis sąlygomis sufasuotas, kaip ir kur laikomas prekybos įmonėje ir t.t. Greitai gendančių maisto produktų prekybos vietoje sveikos mitybos šalininkas pasirinks maistą tik iš šaldymo vitrinos, o pirmenybę teiks žaliaviniams maisto produktams, o ne greitam maistui”. Namuose gaminamas maistas yra biologiškai vertingesnis, natūralesnis, šviežesnis, todėl ir daug skanesnis bei sotesnis.

Visą straipsnį skaitykite čia.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus