• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Gydytojas įspėja – be „gerųjų“ riebalų nebūsime sveiki  1 

Autorius: Vaidotas Urbonas, vaikų gastroenterologas
2009-03-17 00:00:00

Gydytojas įspėja – be „gerųjų“ riebalų nebūsime sveiki
Vasario mėnesį kompanijos „Unilever“ Baltijos šalyse atlikto tyrimo duomenimis nustatyta, kad žmonės ir, kas išties svarbu, mamos, mažai žino apie sveikos mitybos principus. Išsiaiškinta, kad Lietuvoje daugiau nei trečdalis vaikų valgo nesveikai. Svarbiausia, jie gauna nepakankamai organizmo vystymuisi būtinų „gerųjų“ riebalų, nors jų mamos ir žino, kokios neigiamos to pasekmės gali būti.

„Riebalai žmonėms atrodo blogis – nevertinga maisto medžiaga, kuri apsunkina organizmą, cholesteroliu „užkemša“ kraujagysles ir prisideda prie širdies ligų vystymosi. Tačiau daugelis pamiršta, o gal ir visai nežino, kad riebalai yra svarbi ir labai reikalinga medžiaga žmogaus, o ypač – augančio vaiko, organizmui“, - sako gydytojas V. Urbonas. Vaikų gastroenterologu Vilniaus universiteto Vaikų ligoninėje dirbantis gydytojas sako, kad negaluojančius vaikus atvedę tėveliai stebisi, kodėl vaikas serga, tačiau kai tėvai papasakoja apie vaiko mitybą – tampa akivaizdu, kur slypi sutrikimų priežastys. Dienos meniu – „greitas“ maistas, picos, pomidorų padažas, „čipsai“, bulvytės „fri“.

„Svarbiausia, jog pas mane atvykę tėvai supranta, jog jų vaikai valgo nepilnavertį maistą, bet nieko nedaro. Arba pereina prie kito kraštutinumo – mano, kad reikia riebalų atsisakyti išvis“, – sako gydytojas. Tada medikui tenka aiškinti apie sveikos mitybos principus, riebalų reikšmę, jų žalą bei naudą. Anot gydytojo, mažai kas suvokia ir dažnai nuvertina riebalus nežinodami, kad ypač „gerieji“ riebalai yra reikalinga ir svarbi maistinė medžiaga.

Žino, kad reikia riebalų, bet nevalgo

„Mokslininkai prieš tris dešimtmečius ištyrė eskimus, kurie beveik kasdien valgydavo riebią žuvį. Pasirodo, kad jie beveik neserga širdies ir kraujagyslių ligomis“, - sako gydytojas V. Urbonas ir komentuoja, jog taip yra būtent dėl to, kad eskimai su maistu gauna pakankamai nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, ypač daug omega-3.

2 psl.
Puslapis 1 iš 4Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
nendre
2009-04-20 22:05:04
o as tai sveika islieku vartodama Tonussan. Augalinis, naturalus maisto papildas, plius gerai ne tik kad imuniteta saugo, bet ir nuo stresu visokiausiu padidina atsparuma - tai super, ka ir benoret..