• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Įrodyta: mėsainiai žudo  1 

2009-03-26 00:00:00

Įrodyta: mėsainiai žudo
Balsas.lt info.

Daugiau nei pusės milijono amerikiečių mitybos ir sveikatos tyrimas atskleidė, kad mėsos mėgėjai beveik 30 proc. pasididina ankstyvos mirties nuo vėžio ir širdies ligos pavojų.

JAV Nacionalinio vėžio instituto (NCI) mokslininkai 1995 – 2005 m. tyrė beveik 545 000 vyrų ir moterų nuo 50 iki 71 metų amžiaus sveikatą. Per šį laikotarpį mirė 47 976 tyrime dalyvavę vyrai ir 23 279 moterys, praneša „New Scientist“.

Tyrimo išvadose sakoma, kad žmonės, dažnai vartojantys vadinamąją „raudonąją mėsą“ – veršieną, jautieną ir avieną – bei perdirbtus mėsos produktus gerokai padidina ankstyvos mirties tikimybę.

Moterys, kurios daugiausiai valgė raudonosios mėsos – vidutiniškai po 66 gramus 1000 kalorijų per dieną – savo išankstinės mirties riziką padidino 36 proc. lyginant su tomis tyrimo dalyvėmis, kurios mėsos vartojo mažiausiai (vidutiniškai 9,1 g per dieną). Panašūs rezultatai buvo gauti ir apibendrinus vyrų tyrimų duomenis: nustatyta, kad raudonoji mėsa mirtingumą vidutiniškai padidina 31 proc.

Pasak tyrimo autorių, jei daug mėsos valgę žmonės būtų riboję jos vartojimą, 11 proc. tyrime dalyvavusių vyrų ir 16 proc. moterų mirčių buvo galima išvengti.

„Tai ko gero didžiausias ir kruopščiausias man žinomas tyrimas, susiejęs mitybos įpročius ir mirtingumą, – pareiškė Š. Karolinos universiteto epidemiologas Barry Popkinas.

Tyrimo dalyviai pildė mokslininkų pateiktus klausimų lapus apie savo mitybos įpročius. Remiantis šiais duomenimis buvo sudarinėjami vadinamieji „maisto dienraščiai“. Mokslininkai taip pat fiksavo įvairius kitus mitybos ir mirtingumo priklausomybės faktorius, tarp jų tiriamųjų amžių, svorį, rūkymo „stažą“, suvartojamo maisto kiekį ir kt. Tai padidino tikimybę, kad tyrėjams pavyks atskleisti raudonosios ir perdirbtos mėsos vartojimo bei ankstyvos mirties ryšį, tačiau kartu neatmetė prielaidos, kad tokia priklausomybė gali būti aiškinama ir kitomis priežastimis, sakė tyrimui vadovavusi epidemiologė Rashmi Sinha.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
:)
2009-03-26 10:55:24
nesamone ;D