• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai
Įsteigta „Sulčių taryba“ švies visuomenę apie sulčių naudą sveikatai
2009-03-26 00:00:00

Eli.lt; Jupiterimages nuotr.

Sulčių ekspertų taryba Lietuvoje įsteigta siekiant propaguoti sveiką gyvenimo būdą ir stiprinti sulčių gėrimo tradicijas. Vienas iš pirmųjų žingsnių, kurių ėmėsi taryba – pradedama edukacinė kampanija „Suvalgyk sulčių!“. Informuojant visuomenę bus siekiama stiprinti žinias apie sultis ir jų naudą sveikatai.

Lietuvių racione yra mažai sulčių – vienas Lietuvos gyventojas per metus išgeria tik 7 l sulčių, vienas Latvijos gyventojas – 9,7 l sulčių, vienas Vokietijos gyventojas per metus išgeria 28,1 l sulčių, Didžiosios Britanijos – 22,1 l, o vienas Kipro gyventojas – net 55 l sulčių! Mažą sulčių vartojimą įtakoja tai, kad visuomenė dar mažai žino apie sulčių maistines savybes ir naudą sveikatai. Lietuviai kol kas pirmenybę teikia arbatai, kavai, alui – bet ne sultims. Vis dėlto sultys visame pasaulyje pripažįstamos neatskiriama sveiko gyvenimo būdo dalimi.

Įvairių sričių ekspertai apsijungė į „Sulčių tarybą“ ir, naudodami įvairias priemones ir veiklą, padės sužinoti daug naudingų dalykų apie sultis, skirtingas jų savybes ir paskatins visuomenę gerti daugiau sulčių. Žinomi sveikatos ir mitybos specialistai prisijungė prie ekspertų tarybos: gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė, VU Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas, KTU Maisto instituto mokslininkė Dr. Ina Jasutienė, „Eckes-Granini” sulčių gamybos ekspertas Marius Gudauskas, „Active Gym” mitybos konsultantas Žygimantas Lapėnas, „Druskininkų Rasa” sulčių gamybos ekspertas Tomas Kvedaras, virėjas (TV1 laidų vedėjas) Martynas Macikas, sulčių tarybos įkūrimo iniciatorius „Tetra Pak“.

Sulčių tarybos ekspertai veiklą pradėjo įsijungdami į kampaniją „Suvalgyk sulčių!“, kurios tikslas – parodyti, kad sultys, tai ne tik vitaminai, bet ir įvairios maistingosios medžiagos, labai svarbios organizmui. „Visi puikiai žinome, kad sultis gerti sveika, nes jose gausu vitaminų. Bet ar žinome, kad sultyse yra daug angliavandenių, mineralinių medžiagų, antioksidantų ir kitų maistinių medžiagų, svarbių žmogaus organizmui? Sultys – tai ne tik gėrimas, tai ir maistas, papildantis ir praturtinantis mūsų valgį. Laboratoriniai tyrimai, kurių metu sultys buvo palyginamos su kitais maisto produktais, parodė, kad sultyse yra daug maistingųjų medžiagų“, - sako „Sulčių tarybos“ ekspertė Aušra Jauniškytė.

Tyrimų rezultatai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis kartus daugiau kalcio negu kiaulienoje, o pomidorų sultyse yra tiek pat kalio kaip ir ruginėje duonoje ir t. t.

 



Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus