• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kovoti su kraujotakos ligomis padeda mažiau cholesterolio turintys produktai

Autorius: Ieva Vaičikauskaitė
2011-10-03 08:20:00

Kovoti su kraujotakos ligomis padeda mažiau cholesterolio turintys produktai
freedigitalphotos.net

Lietuviams metas susirūpinti sveikata: mūsų šalis – pirma Europoje pagal mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, o Lietuvos širdies asociacijos duomenimis, 8 iš 10 suaugusių Lietuvos gyventojų cholesterolio kiekis kraujyje yra padidėjęs. Sveikatos specialistų teigimu, dėl to kalta netinkama mityba.

Vilniaus širdies chirurgijos centro „Kardiolita“ gydytojos dietologės Jūratės Dobrovolskienės teigimu, padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje gali būti sukeltas ir įvairių įgimtų priežasčių, tarkim, paveldimo genų defekto, tačiau statistika rodo, kad šios medžiagos perteklius dažniausia atsiranda riebų maistą valgančių, mažai judančių, viršsvorio turinčių žmonių kraujyje. Norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir išvengti su jo pertekliumi susijusių sveikatos sutrikimų, būtina koreguoti mitybos įpročius.

„Su maistu kasdien turime gauti organizmui būtinų medžiagų: gyvulinių ir augalinių riebalų, angliavandenių, baltymų, vitaminų, mikroelementų, skaidulinių medžiagų. Šių medžiagų santykis turi būti subalansuotas, o riebalai turėtų sudaryti ne daugiau nei 30 proc. dienos davinio energinės vertės. Didesnioji jų dalis turėtų būti augalinės kilmės riebalai – aliejai“, – sakė mitybos specialistė. Pasak jos, norint išvengti širdies bei kraujagyslių sistemos ligų, patartina vartoti kuo daugiau produktų, natūraliai turinčių Omega riebiųjų rūgščių arba produktų, papildytų jomis technologinio proceso metu.

Vieną tokių produkcijos linijų „Plius Minus“, pasižyminčią mažesniu cholesterolio kiekiu ir papildomai prisotintą Omega 3 ir Omega 6 rūgštimis, neseniai pristatė AB „Vilkyškių pieninė“. „Siekėme pasiūlyti produktų nuolat augančiam mityba besirūpinančių savo pirkėjų skaičiui. Dėl to gamindami naujosios linijos produktus dalį gyvulinės kilmės riebalų pakeitėme nehidrintais augalinės kilmės riebalais. Taip pagaminti produktai ne tik pasižymi kelis kartus žemesniu cholesterolio kiekiu nei įprasti gyvulinės kilmės analogai, bet ir gali būti parduodami už prieinamą kainą“, – pasakojo AB „Vilkyškių pieninė“ generalinis direktorius Gintaras Bertašius.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus