• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

MITAS: margarinas – nenatūralus produktas

Autorius: Gydytoja dietologė Virginija Vilemienė
2009-04-07 00:00:00

MITAS: margarinas – nenatūralus produktas
Jupiterimages nuotr.
Ne visai tiesa. Nors margarinas yra gaminamas pasitelkus šiuolaikines technologijas, jo sudėtis yra natūrali – tokį patį margariną galima pasigaminti ir namie.


Žmonės margariną valgo  nuo 1869 metų, kada tuometinis prancūzų imperatorius Napoleonas III davė nurodymą farmacininkui ir chemikui Mege-Mouries sukurti pigesnį sviesto pakaitalą. Pirmasis margarino gamybos būdas buvo labai paprastas: kaitindamas taukus Mege-Mouries iš jų išskirdavo riebiąsias rūgštis, siekdamas suteikti masei norimą spalvą įpildavo pieno ir produktą sustingdydavo šalto vandens pagalba.   Tačiau pirmasis margarinas nepasižymėjo geru skoniu ir vertingomis savybėmis.


O štai mūsų dienų margarinas yra daug kokybiškesnis, nes jo gamybos būdas – smarkiai patobulintas. Įprasto šiuolaikinio margarino sudėtis: rapsų, sojos, saulėgrąžų, palmių, riešutų aliejai, truputėlis vandens, šiek tiek natūralių, reikalingų priedų – lecitino, natūralaus emulgatoriaus bei truputis gamtinio dažiklio beta-karotino. Nuo mikroorganizmų produktą saugo natūralūs konservantai – druska bei citrinų rūgštis, atliekanti antioksidanto vaidmenį.


Taip pat margarino gamyboje šiandien yra naudojamas pažangus metodas – esterifikacija, kuri leidžia produkte arba išvis panaikinti kenksmingas transriebalų rūgštis, arba sumažinti jų  kiekį  iki minimumo –  vos 1 gramo.


Margariną galite pasigaminti ir patys:


• Į dubenį įdėkite 30 g sustingusio palmių aliejaus ir išlydykite mikrobangų krosnelėje arba garų puode.


• Įpilkite 2 valgomuosius šaukštus (20 g) skystojo aliejaus (pvz., saulėgrąžų) ir dubenį įdėkite į labai šaltą vandenį.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus