• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Šviežių sulčių nauda organizmui

Autorius: Aušra Jauniškytė
2010-04-06 12:28:00

Šviežių sulčių nauda organizmui
jupiterimages.com nuotr.

 Kiekvieną  dieną žmonės manęs teiraujasi apie parduotuvėje perkamas sultis pakeliuose. Nepaisant to, kad jas gamina vietiniai gamintojai, bei to, kad ant pakuotės nėra nurodyta, jog į sultis buvo papildomai dėta cukraus, saldus sulčių skonis žadina nepasitikėjimą.

Taip yra daugiausiai dėl 2 priežasčių: visų pirma, šie prietarai išliko nuo tų laikų, kai Lietuvoje atsirado galimybė pirkti miltelius ir iš jų patiems gamintis „sulčių gėrimą“. Antra, parduotuvėje pirktas vaisius, pavyzdžiui, apelsinas, retai kada būna toks saldus, kaip apelsinų sultys pakeliuose – labai dažnai apelsinai rūgštoki, neprinokę ar net sausi, taip pat, kaip ir vynuogės bei kiti vaisiai.

Kalbant su vietiniais gamintojais, kurie gamina tikras, 100% natūralias sultis pakeliuose, aš gavau naudingos informacijos bei atsakymų į galbūt anksčiau neatsakytus klausimus.

Kodėl pirkti parduotuvėje vaisiai ir uogos neretai rūgštoki, kitaip nei parduotuvėje parduodamos sultys pakeliuose

Sultys bei vaisiai, iš kurių jos gaminamos, yra vertingas natūralaus vaisių cukraus – fruktozės ir gliukozės, - šaltinis. Būtent šių angliavandenių dėka vaisiai ir jų sultys ir yra tokio saldaus skonio. Ypatingai daug fruktozės yra sultyse bei perdirbtuose jų produktuose – vynuogių sultyse, nektare, razinose, - todėl jos yra tokios saldžios.

Vaisių  saldumą daugiausia lemia jų sunokimo laipsnis nuskynimo laikotarpiu. Pavyzdžiui, tam, kad vaisius ir sultis  iš  tolimų nuo Lietuvos šalių (Pietų Amerikos šalių, Tolimųjų Rytų šalių, Afrikos ir etc) atgabenti į mūsų šalį sveikus, jie neretai yra surenkami prieš jiems sunokstant. Kita vertus, sulčių koncentratai, iš kurių gaminamos 100% natūralios parduotuvėse perkamos sultys pakeliuose, gaminamos iš vaisių, kurie yra visiškai sunokę. Kaip bręsta žmogaus organizmas, taip noksta ir vaisiai bei daržovės. Visoms gamtos dovanoms svarbu pasiekti visiškos brandos, kad jos būtų visavertės bei pasižymėtų geriausiomis galimomis savybėmis (skonis, vaizdas, maistinė vertė).

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus